Knokkonin nokkoset

Suomalaiset nokkoset

Pohjoismaissa nokkosta on kutsuttu pohjolan silkiksi, sillä nokkosen varsiin kätkeytyy upea, silkkimäisen tuntuinen, himmeästi kiiltävä kuitu. Nokkosen kuidun irrotus on vaativaa työtä ja kaikki kuitu hyödynnettiin kun nokkonen vielä tunnettiin kuitukasvina joskus muutama sata vuotta sitten. Karkeat kuidut kierrettiin köysiin ja ne silkkiset kuidut päätyivät kuninkaan hoviin erilaisiin upeisiin tekstiileihin. Nokkosen karkeampia kuituja, eli ne osat, joista ei kaikkia päistäreitä saatu irti, hyödynnettiin perunasäkeistä mattoihin ja köysiin. Nokkosen arvostuksesta kertoo, että nokkoslangat oli tapana purkaa ja valmistaa niistä uusia tuotteita. Esimerkiksi perunasäkkeinä käytetyt säkit päätyivät matoiksi ja tossuiksi kun perunat oli saatu kuljetettua määränpäähän. 

Knokkonin nokkoset

Suomessa viljellään nokkosia ihan mukavasti jo ravinnoksi. Lehdet ovat ravintotiheitä ja ne sopivat moneen ruokaan mausteeksi tai osaksi varsinaista ateriaa. Nämä viljellyt nokkoset ovat runsaslehtisiä ja lyhytvartisia. Niiden kuitupitoisuus on niin pieni, ettei niitä välttämättä kannata kuiduttaa. Lehdet irrotetaan varsista sen verran ripeästi, etteivät varret aina pysy ehjinä mikä lisää haasteita saada kuitu irti varsista. 

Knokkonin tuotteissa käytetyt nokkoskuitu ja hamppukuitu viljellään Saksassa. Saksassa on laajat viljelykset pitkävartista, kuitupitoista nokkosta. Kuidutus tehdään myös Saksassa, eli nokkosia ei kuljetella sinne ja tänne. Knokkonin materiaaleissa käytetty nokkoskuitu kuidutetaan mekaanisesti, eli korsia ei lioteta vedessä eikä kemikaaleissa. Menetelmä on verrattain uusi kuten ylipäätään nokkosen teollinen kuidutuskin. Viimeksi nokkosta kuidutettiin isommissa määrissä muutama vuosisata sitten. Toistaiseksi nokkoskuitu ei yksinään pysy kasassa vaan se tarvitsee sidosaineen. Puuvilla on jokaiselle tuttu materiaali ja se pysyy varsikuituja helpommin kiertyneenä ja sitä myöden kasassa vaikka sen yksittäinen kuitu on varsin lyhyt. 

 
Miksi saksalaiset nokkoset yhdistellään turkkilaiseen puuvillaan?
Luomutuotettu, GOTS-sertifioitu puuvilla tulee tosiaan Turkista. Puuvilla on luomutuotettua, eli sen tuotannossa ei ole käytetty haitallisia kemikaaleja. Lisäksi pitkään jatkunut luomuviljely on parantanut pellon vedenpidätyskykyä eikä pelloille tarvitse losottaa vettä enään aivan niin paljon. Puuvilla on GOTS-sertifoitua, eli myös työntekijöiden oikeuksia tarkastellaan ja seurataan säännöllisesti. Tämä on Knokkonille erittäin tärkeää. Turkki on Suomeen nähden lähimpiä maita, jotka tuottavat puuvillaa. Matala hiilijalanjälki on toinen asia, johon kiinnitetään erityistä huomiota.
 
Nokkonen on pohjolan silkkiä
Knokkonin nokkoshuivi
Facebook
Twitter
LinkedIn
Arkistot